Jaké jsou rozdíly mezi africkými a asijskými SLONY

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

Jsou známy tři třídy proboscidů (řád placentárních savců, který zahrnuje slony). Dva žijí na africkém kontinentu: Lexodonta cyclotis (lesní slon) a Lexodonta africká (savanna elephant), ale oba jsou druhově seskupeny jako afričtí sloni, protože se liší pouze velikostí. Třetím druhem je Elephas maximus nebo slon asijský nebo slon indický (i když je ve více asijských zemích), největší savec v Asii.

Tito sloni jsou největší suchozemská zvířata a savci na Zemi, hned po modré velrybě, ale existují mezi nimi jemné rozdíly. V tomto článku Zelený ekolog se dozvíte jaké jsou rozdíly mezi africkými a asijskými slony.

Stanoviště afrických a asijských slonů

Jedním z hlavních rozdílů mezi těmito zvířaty je jejich stanoviště.

Stanoviště slona afrického

The afrických slonů rozšířit jejich stanoviště po celém území africký kontinentkromě severu a pouště. Tato zvířata jsou neustále v pohybu džunglí nebo lesem a savanou a při hledání vody a potravy cestují na velké vzdálenosti.

Stanoviště asijských slonů

Naopak, asijský slon je soustředěna v několika bodech Jihovýchodní Asiat, v zemích jako Srí Lanka, Indie, Borneo, Sumatra nebo Bangladéš. Před mnoha staletími se však tito sloni rozšířili dále na sever a dosáhli Číny, ale postupem času byli odsunuti na jiná území kvůli ničení jejich přirozeného prostředí a jejich lovu.

Rozdíly mezi africkými a asijskými slony: velikost

Slon africký je největší suchozemské zvíře, který je schopen měřit až 3,5 metru na výšku a téměř 7 metrů na délku a váží mezi 5 a 6 tunami.

Asijský slon je poněkud menší, dosahuje 2 metry na výšku a váží až 5 tun. Asijští sloni jsou také velká zvířata, ale ne tak velcí jako afričtí.

Různé kly a kmen

Existují rozdíly v velikost tesáků Mezi oběma druhy, takže u slona afrického mají samice i samci dlouhé kly ze slonoviny a u slonů asijských pouze samci, zatímco u samic nerostou všechny a jsou obvykle malé velikosti.

Dalším velkým rozdílem mezi těmito dvěma slony je poslední část jejich chobotů, v chobot asijského slona má pohyblivý lalok, zatímco Afričan má dvě. Proto, chobot slona afrického vypadá jako ruka a usnadňuje vám uchopení předmětů. Oba typy slonů se bez problémů pohybují a uchopují předměty, aby je přivedli k tlamě oběma typy chobotů. Sbírají také vodu k pití.

Uši afrických a asijských slonů se liší

Uši asijského slona jsou zaoblené a malé ve srovnání s tělem, které sotva pokrývá celou hlavu. Nicméně, uši slona afrického jsou větší a sahají dále za ramena.

Důvod tohoto rozdílu lze hledat v použití: afričtí sloni k tomu používají uši odvádět teplo těla a používat je jako ventilátor, protože na africkém kontinentu žijí v extrémnějších podmínkách než v Asii.

Tvar vašich ramen a zad

Další rozdíl, který o těchto dvou velkých savcích moc lidí nezná, je v zádech a v ramenou. v hřbet asijského slona je klenutý, takže záda jsou nejvyšší částí vašeho těla. Naopak, slon africký má rovnější záda a sestupující z ramen. Za hlavou je nejvyšší oblast zad, která může dokonce působit propadlým dojmem.

Nohy a ocas asijských a afrických slonů

Hlavní rozdíl v nohách afrických a asijských slonů je v prstech: africký slon má 4 nebo 5 prstů na předních nohách a 3 na zadních, zatímco asijský slon má 5 na předních a 4 na zadních.

Ocas je u těchto dvou druhů velmi podobný, takže není snadné je odlišit jen kvůli tomu. Asijský slon má nejdelší ocas ve vztahu k tělu než africký.

Stav ochrany slonů

Africkým a asijským slonům hrozí vyhynutí. Oba druhy jsou ohroženy především z následujících hlavních příčin:

  • Pytláctví, protože je zabíjí používání slonoviny pro jejich kly.
  • Další hrozbou pro jejich ochranu je ničení jejich přirozeného prostředí, ať už kvůli vytváření pastvin pro dobytek nebo kvůli výstavbě domů pro lidi.
  • Globální znečištění.

K tomu existují chráněné přírodní parky pro jeho konzervaci. Více se o tomto tématu dozvíte v těchto dalších článcích o zelených ekologech o ohrožených zvířatech v Africe a nejohroženějších zvířatech v Asii.

Podobnosti mezi africkými a asijskými slony

Na závěr chceme uvést také některé z nich hlavní podobnosti afrických a asijských slonů:

  • Oba druhy jsou větší savci kteří žijí na souši na naší planetě.
  • Jsou to zvířata chytrý a společenský.
  • Oba druhy žijí ve skupinách, ale jsou také společenští s jinými zvířaty.
  • S ohledem na jejich inteligenci je známá „sloní paměť“, protože jsou schopni si pamatovat konkrétní lidi a zvířata, jednotlivce a místa.
  • To co jedí sloni z těchto dvou druhů je také podobnost, protože oba jsou býložravci a jedí velké množství vegetace na denní bázi.

Pokud máte rádi tato zvířata, jistě se vám bude líbit i jejich předek: mamut. Pokud ano, doporučujeme tento další článek Zeleného ekologa o tom, proč mamuti vyhynuli.

Pokud si chcete přečíst více článků podobných Jaké jsou rozdíly mezi africkými a asijskými slony, doporučujeme vstoupit do naší kategorie Divoká zvířata.

Vám pomůže rozvoji místa, sdílet stránku s přáteli
Tato stránka v jiných jazycích:
Night
Day